Angst voor een tandprothese

Angst,

ik hoor het vaak bij mij in de praktijk, en dat is misschien ook wel logisch. Mensen met een gebitsprothese of een gedeeltelijke prothese hebben met hun gebit vaak veel ellende achter de rug. Juist daarom wil ik graag een laagdrempelige praktijk hebben vind ik het zo belangrijk dat deze mensen zich op hun gemak voelen.

Veel mensen die bij mij komen hebben het over de schooltandarts en ‘dat als hij om de hoek kwam rijden dat het zweet bij hen al uit brak’, door de angst die ze toen al hebben opgebouwd gaan ze op latere leeftijd ook met veel angst naar de tandarts. De tijd tussen controles werden steeds langer en de weg ernaartoe was steeds moeilijker. Dertig jaar geleden was het ook nog eens zo dat er sneller en makkelijker een tand of kies getrokken werd in plaats van hem te vullen zoals we tegenwoordig doen. Laat staan de hulpmiddelen en faciliteiten die we vandaag hebben, deze maken de bezoekjes ook prettiger dan jaren terug.

Door het grote tekort aan tandartsen zijn veel praktijken overvol en zitten de tandartsen tot over hun oren in het werk. Met name voor de angstige prothesedrager kan dit vervelend zijn als er bijvoorbeeld verschillende behandelaars zijn, de afspraken kort zijn en dat ze slechts een beperkte inspraak hebben in de behandeling en prothese.

In tegenstelling tot een vulling, kroon of brug heb je met een kunstgebit te maken met het volledige aangezicht van de patiënt. Dit is ook één veelgehoorde reden dat het voor veel mensen moeilijk is de stap te maken naar een nieuwe prothese. Het beste is om deze iedere 5 tot 8 jaar te vervangen maar er zijn mensen die er wel 30 jaar mee doen (met alle bijbehorende ellende) puur uit angst dat een nieuwe prothese te anders is en te veel veranderingen met zich mee brengt. Vaak hoor ik dat deze patiënten zich niet betrokken voelen met het maken en aanmeten van hun gebitsprothese en dat ze geen zeggenschap hadden over de vorm kleur en stand van het gebit.

Mijn kracht is dat ik er alles aan probeer te doen om mensen wel het gevoel te geven betrokken te zijn en de bijbehorende rust in de behandelingen te geven. Ik wil graag ‘de mens achter het gebit’ leren kennen, dit begint met een uitgebreide intake maar gaat verder later in het proces waarbij ik blijf luisteren en samen met de patiënt de beste oplossing voor hem of haar wil opleveren. Het beste gebit is immers niet altijd het gebit zoals hij in de boeken staat maar moet ook goed voelen bij de drager ervan.

Wilt u uw gebit eens laten controleren door een specialist of wilt u horen wat de mogelijkheden zijn zonder uw huidige prothese volledig te vernieuwen? Dan ontmoet ik u graag in Beek of in Nijmegen!

Comments are closed.