De pijn van prothesedragers

Met enige regelmaat hoor je dat mensen met een kunstgebit vaak wat klachten hebben, dit varieert van moeite met kauwen, drukpunten of bijvoorbeeld een schaamte gevoel. Bij de één zit een prothese muurvast en hij of zij wil dan nooit anders meer, maar een andere prothesedrager heeft veel problemen en klachten en heeft spijt dat hij of zij al haar tanden kwijt is. Hoe kan dat nou eigenlijk?

Merkwaardig genoeg heeft uzelf hierop nauwelijks invloed. De één zal wel een appel kunnen afbijten, de meeste prothesedragers kunnen dit echter niet. Sommige mensen durven de prothese niet zonder kleefcrème te dragen, terwijl anderen met een slecht houvast geen enkele moeite hebben. Het gebruik van kleefcrème of kleefpoeder is niet verkeerd als het u helpt over een bepaalde drempel te komen. Deze middelen moet u echter niet gebruiken om een slechte pasvorm of andere gebrekkigheden te maskeren. Een slecht zittende prothese veroorzaakt meestal niet alleen veel klachten maar het kan je ook onzeker maken in gezelschappen. Ook een zogeheten klikgebit is niet altijd de juiste oplossing, doordat de prothese wel vast zit door de ‘kliktechniek’ vallen andere technische mankementen of een minder goede pasvorm vaak minder of helemaal niet op, helaas verdwijnen uw klachten dan ook niet, mensen blijven dan klachten houden en zijn vaak erg teleurgesteld in de behandeling.

Behoort u tot de categorie prothesedragers die weinig problemen kent, dan heeft u gelukkig een kwalitatieve behandelaar gehad. Heeft u veel problemen met uw gebitsprothese dan heeft u minder geluk en kunt u het beste een Tandprotheticus inschakelen.

Conclusie is dat u als patiënt weinig invloed hebt op hoe de prothese gaat zitten, echter heeft u wel de keus welke behandelaar uw prothese aanmeet en maakt. Ik adviseer u om hiervoor altijd met een vakbekwame specialist in zee te gaan, een tandprotheticus dus.

Mijn kracht en toegevoegde waarde als uw tandprotheticus is dat ik het werk zelf in uw mond aanmeet en vervolgens in mijn eigen lab uw prothese met de hand vervaardig. Dit resulteert in een beter passend gebit en een grotere tevredenheid achteraf, ook zult u zich meer persoonlijk en minder gehaast behandeld voelen.

Bent u toe aan een nieuwe prothese of wilt u naar uw huidige prothese laten kijken dan ben ik er graag voor u!

Comments are closed.